Zorgorganisatie​

De zorgverleners die zijn aangesloten bij Oncozorg Deurne zijn divers maar hebben één ding gemeen: Ze streven ernaar om met elkaar de best mogelijke zorg op het gebied van oncologie te bieden aan mensen in Deurne en omgeving. Er wordt een centrale intake gedaan waarbij wordt bekeken welke disciplines een bijdrage kunnen leveren aan jouw herstel. Afhankelijk daarvan word je ondergebracht bij één of meer behandelaren. Groot voordeel is dat wanneer gaandeweg blijkt dat er meer nodig is, de lijnen erg kort zijn.

Stuurgroep

PVP Deurne

Als je de diagnose kanker krijgt, staat je hele leven plotseling in het teken van jouw ziekte. Er komen veel gedachten, gevoelens en emoties los. Je bent het vertrouwen in je lichaam kwijt en je dagen staan ineens volledig in het teken van behandelingen. Je omgeving heeft te maken met hun eigen emoties en soms lijkt het alsof ze alleen nog de ziekte zien in plaats van jou. Je bent dus lichamelijk ziek, maar dat is van grote invloed op je geest. Niets is meer wat het was en je ontwikkelt nieuwe patronen. Die patronen geven aan de ene kant houvast, maar ze kunnen er aan de andere kant juist voor zorgen dat je vastloopt. Een psycholoog kan je helpen bij al deze lastige zaken om zo je leven op de rit te krijgen of houden. Via Oncozorg Deurne kan je voor psychologische hulp terecht bij PVP Deurne. In de behandeling is de ziekte de aanleiding, maar niet het onderwerp. Dat ben jij namelijk. Je hervindt waar je het allemaal voor doet, gaat weer ontdekken wat mooi, goed en belangrijk is in het leven. Als je strijdt tegen een lichamelijke ziekte is het gemakkelijk om je innerlijke gezondheid te verwaarlozen. Toch is aandacht daarvoor erg belangrijk. Ook als je kanker hebt.

Odekerken Logopedie

Behandeling van een gespecialiseerd logopedist is in deze fase van je leven vaak belangrijk. Zeker bij vormen van hoofd-, hals-, en longkanker biedt logopedie goede en fijne ondersteuning.

De logopedist is breed inzetbaar bij stem-, keel-, ademhalings-, articulatie- en slikklachten. Wanneer je bijvoorbeeld moeilijk kunt slikken of spreken na een behandeling voor kanker, is behandeling van een logopedist waardevol.

Marieke van Seccelen van Odekerken Logopedie is gespecialiseerd logopedist en aangesloten bij Oncozorg Deurne.

Het Verband

Als je ernstig ziek bent zoals wanneer je kanker hebt, kan de zin van het leven zomaar een heel andere betekenis krijgen. Je gewoontes tot dusver lijken helemaal niet meer zo logisch en misschien merk je wel dat de mensen om je heen anders op je reageren.

Hoe nu verder? Is een logische vraag en een mooi uitgangspunt voor jouw gesprekken met een levenscoach of psychosociaal therapeut. Aangesloten bij Oncozorg Deurne is Paula Tolner, zij is de aangewezen persoon om je op weg te helpen wanneer jij in je hoofd of hart vastloopt door jouw ziekte.

Ook als je zelf geen kanker hebt maar iemand in je omgeving wel, kan je met allerlei vragen in je hoofd zitten. De confrontatie met de sterfelijkheid van een ander heeft invloed op jouw kijk op het leven. In zo'n situatie kan praten met een levenscoach of psychosociaal therapeut voor waardevolle inzichten zorgen.

Ergotherapie Grip

Gevolgen van kanker, zoals pijn en vermoeidheid, hebben een grote impact op het dagelijks leven. Het uitvoeren van  dagelijkse activiteiten kan hierdoor moeilijker worden. De gespecialiseerde ergotherapeut kan u helpen om bijvoorbeeld te leren omgaan met de verhoogde prikkelgevoeligheid of het beter verdelen van uw energie. Soms zal ergotherapie concrete oplossingen kunnen bieden in het dagelijks handelen (gelinkt aan dagelijkse activiteiten, zoals zelfzorg, huishouden, werk en/of hobby) op andere momenten zal het vooral gericht zijn op het bereiken van zoveel mogelijk comfort. Een behandeling kan afhankelijk van de hulpvraag op onze praktijklocatie en/of aan huis plaatsvinden. Binnen Oncozorg Deurne kan je voor ergotherapie terecht bij Ergotherapie Grip.

Dietistenpraktijk Sleegers

Voor informatie en persoonlijke adviezen over voeding is een diëtist de aangewezen professional. Wanneer je kanker hebt of hebt gehad, kan de diëtist je helpen om gewichtsverlies of -toename zoveel mogelijk te voorkomen of verhelpen. Juiste voeding is erg belangrijk om je behandelingen te kunnen doorstaan, schade door de behandelingen te beperken en ook voor je uiteindelijke herstel. Een diëtist kan je voedingsvoorlichting en voedingsadviezen geven in verschillende fases van de ziekte, want ieder stadium vraagt om een andere aanpak. Binnen Oncozorg Deurne kan je terecht bij Evi Sleegers van Diëtistenpraktijk Sleegers. Begeleiding door een diëtist is vooral belangrijk wanneer je te maken hebt met onbedoeld gewichtsverlies of -toename. Bij sommige vormen van kanker of behandelvormen is dit een probleem dat vaak voor komt, dan kan dus al vanaf de start vinger aan de pols worden gehouden. Het in de gaten houden van de voedingstoestand is erg belangrijk om de ziekte en behandeling goed te kunnen doorstaan. Ook als je naast kanker nog iets anders hebt waarbij voeding een aandachtspunt is, kan een diëtist je begeleiden bij alle veranderingen. Denk hierbij aan diabetes, hart- en vaatziekten of maag-/darmaandoeningen. Het kan ook gebeuren dat er een verminderde eetlust ontstaat door verlies van bijvoorbeeld reuk en smaak of dat er pijnklachten zijn in het mondgebied waardoor gemalen of zachte voeding noodzakelijk is. De diëtist is de spin in het web en houdt met alle factoren rekening. Wanneer je vanwege kanker een voedingsadvies op maat wilt, kun je hiervoor dus begeleiding krijgen.

Fysio Jansen

Een fysiotherapeut met oncologie als aandachtsgebied onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen die kanker (gehad) hebben en naar aanleiding daarvan kampen met lichamelijke en psychische klachten. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld spanningsklachten, pijn, verklevingen, verminderde beweeglijkheid en spierkracht, conditieverlies en vermoeidheid. De fysiotherapeut kan iets betekenen in iedere fase van de ziekte en zal altijd rekening houden met de beperkingen die daarbij horen. Bij Oncozorg Deurne kan je voor fysiotherapeutische begeleiding, medische trainingen én oedeemtherapie terecht bij Fysio Jansen. De (oedeem)fysiotherapeut en medische trainer kan adviezen geven over het bepalen van jouw grenzen en het opbouwen van je conditie. Ook kan de fysiotherapeut je helpen bij het herwinnen van zelfvertrouwen en het aanleren van zelfmanagement (in de vorm van sporten). Fysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie. Naast de basisopleiding is er nog een aanvullende opleiding gedaan tot oncologie fysiotherapeut. Ditzelfde geldt voor oedeemtherapie.

Zorgorganisaties

Puur acupunctuur

Acupunctuur kan kanker niet genezen, maar het kan zeker wel bijdragen aan het verminderen van bijwerkingen en andere klachten die ontstaan tijdens en na de behandeling. Acupunctuur is dus een mooie aanvulling op de standaardbehandelingen. Je kunt aan acupunctuur denken bij uiteenlopende klachten zoals misselijkheid, braken, obstipatie en diarree door de chemo, opvliegers en nachtzweten, vermoeidheid, pijn, droge mond, slaapproblemen, angst en spanning. Acupuncturist Irma de Groot is  verbonden aan Oncozorg Deurne, bij haar kan je dus terecht met klachten die gerelateerd zijn aan kanker. Je lijf kan behoorlijk ontregeld raken door de chemobehandelingen en natuurlijk ook door alle emoties die de ziekte met zich meebrengt. Door middel van acupunctuur wordt het lichaamseigen herstelvermogen geactiveerd. Hierdoor worden klachten verminderd of zelfs helemaal weggenomen. Je zult merken dat de energie weer gaat stromen door jouw lichaam. Energie je heel hard nodig hebt om de behandelingen goed te kunnen doorstaan. Acupunctuur geeft de beste resultaten als er al tijdens de chemokuren mee gestart wordt. Klachten kunnen dan worden voorkomen of de heftigheid ervan kan beperkt blijven. Acupunctuur gaat goed samen met de chemobehandelingen en heeft geen negatieve werking op de kuur.

Zo-ik loopbaanadvies

Kanker wacht niet per definitie tot jij met pensioen bent. Gelukkig is er in steeds meer gevallen een leven na de ziekte, dat kan dus ook zomaar een werkzaam leven zijn. Maar of je nou geheel genezen bent of niet, kanker laat sporen na en die kunnen zeker hun weerslag hebben op jouw werkmogelijkheden. Het is dus niet vanzelfsprekend dat je op de oude voet verder kunt of wilt.

Een loopbaanadviseur is de aangewezen persoon om naast je te staan in het proces van werkhervatting tijdens of na kanker. Samen met jou wordt gekeken naar jouw mogelijkheden en onmogelijkheden binnen de huidige of toekomstige functie. Je staat er niet alleen voor, maar doorloopt het pad hand in hand met iemand die de ins en outs kent. Via Oncozorg Deurne kan je terecht bij Zo-ik loopbaanadvies.

Een loopbaanadviseur helpt mensen die om wat voor reden dan ook vastlopen in hun carrière. Dat kan dus ook zijn ten gevolge van ziekte. Samen met jou wordt inzichtelijk gemaakt waar jouw wensen en mogelijkheden liggen. Doel is om dit te vertalen naar concrete opties.

Joy of Yoga

Yoga kan kanker niet genezen, maar zeker helpen bij herstel of acceptatie. Yoga heeft invloed op het zenuwstelsel, het immuunsysteem, het hartvaatstelsel, de longen en de hersenen. Yoga geeft het lichaam de kans om te ontspannen, te herstellen en op te laden. Zo gaat het immuunsysteem beter werken. Ook brengt yoga de geest tot rust. Natuurlijk is het niet handig om voor een heel actieve vorm als Ashtanga yoga te kiezen, maar rustige vormen als Hatha of Yin yoga zijn juist erg geschikt. Wil je zeker weten dat jouw yogadocent op de hoogte is van zaken rondom kanker? Daar kan je vanuit gaan als je kiest voor Joy of Yoga, zij maken deel uit van Oncozorg Deurne. Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten voor het beoefenen van yoga. Omdat er vaak eindstandig bewogen wordt, zijn er risico’s aan verbonden als je botontkalking (osteoporose), een tekort aan botmassa (osteopenie) of botuitzaaiingen hebt. Het is daarom goed om hierover te spreken met jouw docent. Ook zijn bepaalde ademhalingsoefeningen niet goed bij bijvoorbeeld longkanker. Als je weet dat je problemen in deze domeinen hebt, kies dan écht alleen voor een rustige vorm en luister goed naar je lichaam.

Pruiksalon Natascha

Chemotherapie kan haaruitval veroorzaken. Meestal tijdelijk, maar zeker voor dames is dit een enorme confrontatie met de ziekte. Het maakt dat de hele buitenwereld ziet dat je ziek bent en precies dat is wat de meeste mensen met kanker niet willen. Het is al erg genoeg dat de ziekte in het lichaam zit, het hoeft daarbij niet ook nog zichtbaar te zijn. Je kunt kiezen voor een sjaal, hoed of pet, maar een pruik behoort ook tot de opties.

Een pruikenspecialist hakt dagelijks met dit bijltje en weet hoe belangrijk het is om een natuurlijk ogende creatie te maken. In overleg met jou worden kleur en model bepaald, dit gebeurt vaak al voordat het haar begint uit te vallen zodat de pruik klaar is als die nodig is. Via de zorgverzekering is vergoeding voor een pruik mogelijk. Het is raadzaam je hierover te laten informeren. Bij Oncozorg Deurne kan je terecht bij pruikenspecialist Natascha van Pruiksalon Natascha.

Een pruikenmaker kan pruiken vervaardigen voor vele doeleinden, maar doet dit in de regel vaak voor mensen in een oncologisch traject. Deze ervaring maakt dat jij je kunt overgeven aan de kennis en kunde van deze specialist zodat een scherp randje van jouw oncologietraject wat zachter wordt.

Massagepraktijk Jansen

Een kankerdiagnose en de behandeling leiden bij veel mensen tot sterke emoties en stress. Massage kan dan helpen om (tijdelijk)  die  spanning te verminderen. Een goede massage bevordert vaak het algemeen gevoel van welzijn, ook bij mensen met kanker. Het kan als effect hebben dat je je gemakkelijker ontspant, minder angstig voelt, even de pijn vergeet, beter slaapt, enz. Een heleboel voordelen dus, maar let er wel op dat jouw masseur rekening houdt met het feit dat je ziek bent. Via Oncozorg Deurne kan je terecht bij Massagepraktijk Jansen, je bent dan verzekerd van een masseur met kennis van kanker. Vraag voor je kiest voor een massage altijd eerst aan je behandelend arts of dat in jouw specifieke situatie aan te raden of veilig is. Bespreek eventuele aandachtspunten met de masseur. Heb je bijvoorbeeld uitzaaiingen in je wervelkolom, dan zijn de botten daar heel broos en mag er niet te veel druk worden uitgeoefend bij de massage. Ga in gesprek, dan is er veel mogelijk.

Angèle Therapeutische Elastische Kousen

Therapeutische elastische kousen, oftewel steunkousen worden vaak voorgeschreven bij oedeem. Bij sommige vormen van kanker is het risico hierop groter en datzelfde geldt voor mensen bij wie lymfeklieren verwijderd zijn. Iemand die deze kousen aanmeet is dus onlosmakelijk verbonden aan de groep aangewezen personen rondom kanker. Binnen Oncozorg Deurne is Angele TEK de partij die je kan voorzien van therapeutisch elastische kousen.
Angèle Therapeutische Elastische Kousen
Angèle Therapeutische Elastische Kousen
BEKIJK PROFIEL

Pieternel Mammacare

Mammacare producten zoals een borstprothese en de daarbij behorende lingerie moeten vakkundig worden aangemeten. Pieternel Lingerie is hierin gespecialiseerd, voor deskundig advies en persoonlijke aandacht ben je aan het juiste adres.

Pieternel Lingerie levert protheses en prothese lingerie in diverse modellen en maten, grotendeels uit voorraad. De keuze van een geschikte prothese en de daarop aangepaste lingerie is afhankelijk van de lichaamsbouw en de manier waarop de operatie is uitgevoerd. Bij een goed geadviseerde prothese komt het model van de prothese overeen met de eigen borst. Dit geldt zowel voor een borst amputatie als voor een borst besparende operatie.

Allerzorg Care for cancer

Bij Allerzorg Care for Cancer werken ervaren oncologie verpleegkundigen. Ze komen bij je aan huis, niet voor de dagelijkse verzorging (daarvoor kan eventueel de wijkzorg worden ingeschakeld), maar voor verhelderende gesprekken. Het is nogal wat als je geconfronteerd wordt met kanker, zowel wanneer het jezelf betreft als wanneer het om een naaste gaat. Het is helemaal niet gek dat je niet zomaar weet hoe je hiermee moet omgaan. De consulenten van Care for Cancer hebben vaker met dit bijltje gehakt en kunnen hierbij dus van grote toegevoegde waarde zijn. Zij kennen de weg en weten waar ze over praten. Inge Martens van Allerzorg | Care for cancer is aangesloten bij Oncozorg Deurne.

Huisartsenpraktijk

De huisarts staat aan de basis van de gezondheidszorg. Hij of zij is de eerste stap en waarschijnlijk dus ook de eerste die je consulteert bij klachten en degene die je heeft doorverwezen naar het ziekenhuis voor jouw oncologische behandeling. Gedurende dit traject blijft je huisarts vanaf de zijlijn betrokken en dat is fijn. Jouw huisarts ken je waarschijnlijk al jaren en dat vertrouwde gezicht kan juist in de periode dat de grond onder je verdwijnt heel waardevol zijn.

In de nabehandeling kan de huisarts je de weg wijzen langs de verschillende professionals die jou van dienst kunnen zijn. Bij Oncozorg Deurne vinden we het erg belangrijk om korte lijnen te hebben met alle huisartsen. Samenwerken stelt ons in staat optimale zorg te bieden, daar gaan we voor.

De Pigment Praktijk

Evie is permanent make-up specialist en dermatografe. Je kunt bij haar terecht voor een tepelhof reconstructie maar ook voor het plaatsen van wenkbrauwen wanneer deze niet meer aanwezig zijn door bijvoorbeeld chemotherapie. Tijdens chemotherapie is de kans aanwezig dat er haaruitval optreedt. Niet alleen op het hoofd maar ook de wimper en wenkbrauwhaartjes kunnen uitvallen. Onze wenkbrauwen zijn de omlijsting van ons gezicht en versterken de mimiek en uitdrukking. Het kan dus letterlijk ‘kaal’ voelen wanneer ze er niet meer zijn. Veel mensen (vrouwen en ook mannen), voelen zich hierdoor onzeker of vinden het onprettig dat zij er ziek uitzien. Met permanente make-up kan het gezicht dan toch een mooie en krachtige uitstraling behouden. Door een wenkbrauwbehandeling, als mede een eyeliner. Naast permanente make-up is er ook de medische tatoeage (dermatografie). Hiermee is het mogelijk om de natuurlijke stand of kleur van de huid weer terug te brengen.

Vievermans Huidkliniek

Vievermans Huidkliniek is gespecialiseerd in huidtherapeutische- en laserbehandelingen voor iedereen, ongeacht huidtype of huidskleur.

Rode vaatjes, pigmentvlekken, acne en ongewenste haargroei zijn voorbeelden van huidproblemen die wij effectief kunnen behandelen. Daarnaast zijn wij ook gespecialiseerd in litteken-behandelingen en oedeemtherapie. Waarbij wij ook gebruik maken van LPG/endermologie-behandelingen.

Onze huidtherapeuten kijken samen met jouw naar de beste behandelmogelijkheden. Ook voor huidverbeterende behandelingen die o.a. gericht zijn op anti-aging, ben je bij Vievermans Huidkliniek aan het juiste adres.

Met aandacht wordt alles mooier.

Op stap coaching&begeleiding

Ineens is het er: kanker: Je voelde iets/niets of had vage klachten, pijn of geen pijn, er uit gepikt tijdens een onderzoek, alles is mogelijk. Daar zit je dan bij de specialist/oncoloog aan tafel een slecht nieuws gesprek te voeren. Wat zijn de prognoses, hoe ziet de behandeling eruit, ben ik nog wel te helpen, komt het nog ooit goed? Zoveel vragen waar niet direct een antwoord op is.

In eerste instantie ben je vooral met jezelf bezig, met de grote vraag of je het overleeft!

Maar je bent niet alleen in deze ziekte, naast jou zijn je partner en kinderen in huis en mogelijk een netwerk van mensen die belangrijk voor je zijn.

Hoe ga je het gesprek aan, wat moet je wel/niet zeggen, kunnen ze dit traject wel aan, hoe maak je de vertaalslag van oncoloog naar begrijpbare Jip en Janneke taal?

Samen gaan we kijken naar wat passend is in jouw situatie en met jou/jullie kinderen. Door aan te sluiten, luisteren, ondersteunen, en begrijpbare taal te gebruiken kun je de ziekte inzichtelijk maken voor je kinderen. Het is niet alleen zwaar voor jou als zieke ouder maar ook voor je naasten. Door in verbinding te blijven en open en eerlijk het gesprek te voeren over je ziekte is het mogelijk beter behapbaar voor de rest van je gezin.

Scroll naar boven