Vertrouwen

Vertrouwen

 

Kanker is heftig en bij wie het eenmaal gehad heeft, zit de schrik er meestal goed in. Het is heel begrijpelijk dat je je enorm in de steek gelaten voelt door je lichaam en dat gevoel mag er ook best een tijdje zijn. Een probleem wordt het als je jouw lichaam echt wantrouwt en de schrik je bij ieder pijntje om het hart slaat. Als dit voor jou geldt, dan is het een goed idee om hulp in te schakelen. Er zijn verschillende professionals die je kunnen begeleiden.

Levenscoaching en Psychosociale therapie

Ziek-zijn doet iets met je. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel. En het is ook van invloed op je relaties, je omgeving. Psychosociale therapie begeleidt je bij de emotionele en sociale gevolgen die een ziekte als kanker met zich meebrengt. Emoties als verdriet, onzekerheid, angst, eenzaamheid, kunnen voor veel verwarring zorgen. Zowel bij jezelf als je naasten. Misschien reageer je ook wel anders dan anders op je omgeving, of weet je niet hoe je kunt praten over alles wat er gebeurd, wil je je naasten daar ook niet mee belasten. Of soms lukt het gewoon even niet alleen.

Een psychosociaal therapeut luistert naar jouw verhaal en waar je tegenaan loopt. En zoekt samen hoe je daar verandering in wilt brengen, passend bij wie jij bent. Vanuit jouw eigen kracht, naar oplossingen, hernieuwde veerkracht en kwaliteit van leven.
Psychosociale ondersteuning is mogelijk in alle fases van de ziekte.

Ergotherapie

Gevolgen van kanker, zoals pijn en vermoeidheid, hebben een grote impact op het dagelijks leven. Het uitvoeren van  dagelijkse activiteiten kan hierdoor moeilijker worden. De gespecialiseerde ergotherapeut kan u helpen om bijvoorbeeld te leren omgaan met de verhoogde prikkelgevoeligheid of het beter verdelen van uw energie. Soms zal ergotherapie concrete oplossingen kunnen bieden in het dagelijks handelen (gelinkt aan dagelijkse activiteiten, zoals zelfzorg, huishouden, werk en/of hobby) op andere momenten zal het vooral gericht zijn op het bereiken van zoveel mogelijk comfort. Een behandeling kan afhankelijk van de hulpvraag op onze praktijklocatie en/of aan huis plaatsvinden.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut met oncologie als aandachtsgebied onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen die kanker (gehad) hebben en naar aanleiding daarvan kampen met lichamelijke en psychische klachten. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld spanningsklachten, pijn, verklevingen, verminderde beweeglijkheid en spierkracht, conditieverlies en vermoeidheid. De fysiotherapeut kan iets betekenen in iedere fase van de ziekte en zal altijd rekening houden met de beperkingen die daarbij horen. Bij Oncozorg Deurne kan je voor fysiotherapeutische begeleiding terecht bij Fysio Jansen.

Psychologie

Als je de diagnose kanker krijgt, staat je hele leven plotseling in het teken van jouw ziekte. Er komen veel gedachten, gevoelens en emoties los. Je bent het vertrouwen in je lichaam kwijt en je dagen staan ineens volledig in het teken van behandelingen. Je omgeving heeft te maken met hun eigen emoties en soms lijkt het alsof ze alleen nog de ziekte zien in plaats van jou. Je bent dus lichamelijk ziek, maar dat is van grote invloed op je geest. Niets is meer wat het was en je ontwikkelt nieuwe patronen. Die patronen geven aan de ene kant houvast, maar ze kunnen er aan de andere kant juist voor zorgen dat je vastloopt. Een psycholoog kan je helpen bij al deze lastige zaken om zo je leven op de rit te krijgen of houden. Via Oncozorg Deurne kan je voor psychologische hulp terecht bij PVP Deurne.

Scroll naar boven