Overgewicht

Overgewicht

 

Het komt vaak voor dat je afvalt als je kanker hebt. Dat komt door de ziekte zelf of gebrek aan eetlust. Wat veel mensen niet weten is dat ook gewichtstoename bij kanker kan horen. Dat hangt meestal samen met bepaalde behandelingen (meestal bij hormonale tumoren). Ook kan spanning maken dat je meer gaat eten (om dit gevoel te onderdrukken) of kan het zo zijn dat je minder gaat bewegen omdat je je niet lekker of onzeker voelt.

Gewichtstoename is belastend voor je lichaam en dus een goede reden om een professional in te schakelen.

Diëtetiek

Voor informatie en persoonlijke adviezen over voeding is een diëtist de aangewezen professional. Wanneer je kanker hebt of hebt gehad, kan de diëtist je helpen om gewichtsverlies of -toename zoveel mogelijk te voorkomen of verhelpen. Juiste voeding is erg belangrijk om je behandelingen te kunnen doorstaan, schade door de behandelingen te beperken en ook voor je uiteindelijke herstel. Een diëtist kan je voedingsvoorlichting en voedingsadviezen geven in verschillende fases van de ziekte, want ieder stadium vraagt om een andere aanpak. Binnen Oncozorg Deurne kan je terecht bij Evi Sleegers van Diëtistenpraktijk Sleegers.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut met oncologie als aandachtsgebied onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen die kanker (gehad) hebben en naar aanleiding daarvan kampen met lichamelijke en psychische klachten. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld spanningsklachten, pijn, verklevingen, verminderde beweeglijkheid en spierkracht, conditieverlies en vermoeidheid. De fysiotherapeut kan iets betekenen in iedere fase van de ziekte en zal altijd rekening houden met de beperkingen die daarbij horen. Bij Oncozorg Deurne kan je voor fysiotherapeutische begeleiding terecht bij Fysio Jansen.

Scroll naar boven