Zorgverleners

De zorgverleners die zijn aangesloten bij Oncozorg Deurne zijn divers maar hebben één ding gemeen: Ze streven ernaar om met elkaar de best mogelijke zorg op het gebied van oncologie te bieden aan mensen in Deurne en omgeving. Er wordt een centrale intake gedaan waarbij wordt bekeken welke disciplines een bijdrage kunnen leveren aan jouw herstel.

De eerste stap in dit proces is een vraaggesprek. Aan de hand daarvan zal duidelijk worden op welke domeinen jij hulp nodig hebt en kunnen de betreffende behandelaren worden gekoppeld.

Stuurgroep zorgverleners

Diëtetiek

Voor informatie en persoonlijke adviezen over voeding is een diëtist de aangewezen professional. Wanneer je kanker hebt of hebt gehad, kan de diëtist je helpen om gewichtsverlies of -toename zoveel mogelijk te voorkomen of verhelpen. Juiste voeding is erg belangrijk om je behandelingen te kunnen doorstaan, schade door de behandelingen te beperken en ook voor je uiteindelijke herstel. Een diëtist kan je voedingsvoorlichting en voedingsadviezen geven in verschillende fases van de ziekte, want ieder stadium vraagt om een andere aanpak. Binnen Oncozorg Deurne kan je terecht bij Evi Sleegers van Diëtistenpraktijk Sleegers.

Ergotherapie

Gevolgen van kanker, zoals pijn en vermoeidheid, hebben een grote impact op het dagelijks leven. Het uitvoeren van  dagelijkse activiteiten kan hierdoor moeilijker worden. De gespecialiseerde ergotherapeut kan u helpen om bijvoorbeeld te leren omgaan met de verhoogde prikkelgevoeligheid of het beter verdelen van uw energie. Soms zal ergotherapie concrete oplossingen kunnen bieden in het dagelijks handelen (gelinkt aan dagelijkse activiteiten, zoals zelfzorg, huishouden, werk en/of hobby) op andere momenten zal het vooral gericht zijn op het bereiken van zoveel mogelijk comfort. Een behandeling kan afhankelijk van de hulpvraag op onze praktijklocatie en/of aan huis plaatsvinden.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut met oncologie als aandachtsgebied onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen die kanker (gehad) hebben en naar aanleiding daarvan kampen met lichamelijke en psychische klachten. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld spanningsklachten, pijn, verklevingen, verminderde beweeglijkheid en spierkracht, conditieverlies en vermoeidheid. De fysiotherapeut kan iets betekenen in iedere fase van de ziekte en zal altijd rekening houden met de beperkingen die daarbij horen. Bij Oncozorg Deurne kan je voor fysiotherapeutische begeleiding terecht bij Fysio Jansen.

Gezins- en jongeren coaching

Als ervaringsdeskundige weet ik hoe lastig het is de diagnose van wat er in je lijf afspeelt te vertalen naar een ander. Hoe blijf jij in je kracht staan zodat de ander je kan ondersteunen in plaats van in negatieve gedachten verzeild te raken. Hoe maak je de vertaalslag naar je kinderen en hoe ga je dit gesprek aan. Vraagstukken als wat doe je met werk, hoe doorsta ik de behandelingen, met wie kan ik iets delen, emoties, je relatie, financiële zaken en waar heb je als patiënt recht op, met als onderliggend doel dat je kinderen hier niet onder mogen lijden en hun leven door moet gaan. Je hoeft het niet alleen te doen, het kan samen met je kinderen, welke door eenvoud en puurheid, realistisch blijven. Eenvoudig is het niet, maar het kan jullie als gezin dichter naar elkaar toe brengen. Als coach doorloop ik dit samen met jou en je kinderen, maatwerk leveren binnen jullie gezin.

Huidtherapie

Je bent klaar met de behandelingen in het ziekenhuis. Ineens voelt het behandelde gebied zwaar aan, blijft er een zwelling zichtbaar of trekt het litteken. Dat dit kon gebeuren heeft de arts je van tevoren niet gezegd. Je weet niet zo goed wat je eraan kunt doen. Als huid- en oedeemtherapeut horen we deze ervaring vaak. Wij geven je gespecialiseerde therapie als dat nodig is en vertellen je wat je zelf kunt doen. We hebben veel ervaring en zijn geschoold om klachten bij lymfoedeem en littekens te behandelen. In deze blog wordt kort uiteen gezet wat wij voor jou kunnen betekenen.

Levenscoaching en Psychosociale therapie

Ziek-zijn doet iets met je. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel. En het is ook van invloed op je relaties, je omgeving. Psychosociale therapie begeleidt je bij de emotionele en sociale gevolgen die een ziekte als kanker met zich meebrengt. Emoties als verdriet, onzekerheid, angst, eenzaamheid, kunnen voor veel verwarring zorgen. Zowel bij jezelf als je naasten. Misschien reageer je ook wel anders dan anders op je omgeving, of weet je niet hoe je kunt praten over alles wat er gebeurd, wil je je naasten daar ook niet mee belasten. Of soms lukt het gewoon even niet alleen. Een psychosociaal therapeut luistert naar jouw verhaal en waar je tegenaan loopt. En zoekt samen hoe je daar verandering in wilt brengen, passend bij wie jij bent. Vanuit jouw eigen kracht, naar oplossingen, hernieuwde veerkracht en kwaliteit van leven. Psychosociale ondersteuning is mogelijk in alle fases van de ziekte.

Logopedie

Behandeling van een gespecialiseerd logopedist is in deze fase van je leven vaak belangrijk. Zeker bij vormen van hoofd-, hals-, en longkanker biedt logopedie goede en fijne ondersteuning.

De logopedist is breed inzetbaar bij stem-, keel-, ademhalings-, articulatie- en slikklachten. Wanneer je bijvoorbeeld moeilijk kunt slikken of spreken na een behandeling voor kanker, is behandeling van een logopedist waardevol. Marieke van Seccelen van Odekerken Logopedie is gespecialiseerd logopedist en aangesloten bij Oncozorg Deurne

Oedeemtherapie

Een oedeemtherapeut behandelt mensen die last hebben van (lymf)oedeem en komt regelmatig in beeld in een oncologisch traject. Door kanker of de behandeling ervan ontstaan vaak problemen in de afvoer van vocht in het lichaam. Chemotherapie, een operatie, bestraling of hyperthermie kunnen invloed hebben op de huid of huid- en oedeemproblemen geven.

Grofweg kan je bij de oedeemtherapeut terecht voor behandeling van drie vormen van oedeem maar in relatie tot oncologie zal dit in de meeste gevallen gaan om lymfoedeem. Dat ontstaat door het wegnemen of beschadigen van lymfeklieren of door obstructies in de afvoer ten gevolge van grote operatielittekens. Via Oncozorg Deurne kan je voor oedeemtherapie terecht bij Fysio Jansen.

Psychologie

Als je de diagnose kanker krijgt, staat je hele leven plotseling in het teken van jouw ziekte. Er komen veel gedachten, gevoelens en emoties los. Je bent het vertrouwen in je lichaam kwijt en je dagen staan ineens volledig in het teken van behandelingen. Je omgeving heeft te maken met hun eigen emoties en soms lijkt het alsof ze alleen nog de ziekte zien in plaats van jou. Je bent dus lichamelijk ziek, maar dat is van grote invloed op je geest. Niets is meer wat het was en je ontwikkelt nieuwe patronen. Die patronen geven aan de ene kant houvast, maar ze kunnen er aan de andere kant juist voor zorgen dat je vastloopt. Een psycholoog kan je helpen bij al deze lastige zaken om zo je leven op de rit te krijgen of houden. Via Oncozorg Deurne kan je voor psychologische hulp terecht bij PVP Deurne.

Zorgverleners

Dermatografie

Met medische tatoeage (dermatografie) is het mogelijk om de natuurlijke stand of kleur van de huid weer terug te brengen. Tijdens een dermatografie behandeling worden needling technieken en pigmenten ingezet die zorgen voor dit natuurlijke effect. Een groot litteken op het lichaam kan dankzij dermatografie worden verbeterd, waardoor het litteken niet of nauwelijks meer zichtbaar is. De meest bekende dermatografie behandeling is de tepelhof pigmentatie.

Acupunctuur

Acupunctuur kan kanker niet genezen, maar het kan zeker wel bijdragen aan het verminderen van bijwerkingen en andere klachten die ontstaan tijdens en na de behandeling. Acupunctuur is dus een mooie aanvulling op de standaardbehandelingen. Je kunt aan acupunctuur denken bij uiteenlopende klachten zoals misselijkheid en braken door chemo, zweten door hormoontherapie, pijn, droge mond, slaapproblemen en spanning. Acupuncturist Irma de Groot – Swinkels uit Deurne is  verbonden aan Oncozorg Deurne, bij haar kan je dus terecht met klachten die gerelateerd zijn aan kanker.

Huisarts

De huisarts staat aan de basis van de gezondheidszorg. Hij of zij is de eerste stap en waarschijnlijk dus ook de eerste die je consulteert bij klachten en degene die je heeft doorverwezen naar het ziekenhuis voor jouw oncologische behandeling. Gedurende dit traject blijft je huisarts vanaf de zijlijn betrokken en dat is fijn. Jouw huisarts ken je waarschijnlijk al jaren en dat vertrouwde gezicht kan juist in de periode dat grond onder je verdwijnt heel waardevol zijn.

In de nabehandeling kan de huisarts je de weg wijzen langs de verschillende professionals die jou van dienst kunnen zijn. Bij Oncozorg Deurne vinden we het erg belangrijk om korte lijnen te hebben met alle huisartsen. Samenwerken stelt ons in staat optimale zorg te bieden, daar gaan we voor.

Loopbaanadvies

Een loopbaanadviseur is de aangewezen persoon om naast je te staan in het proces van werkhervatting tijdens of na kanker. Samen met jou wordt gekeken naar jouw mogelijkheden en onmogelijkheden binnen de huidige of toekomstige functie. Je staat er niet alleen voor, maar doorloopt het pad hand in hand met iemand die de ins en outs kent. Via Oncozorg Deurne kan je terecht bij Zo-ik loopbaanadvies.

Loopbaanadviseur Carola Boerenkamps | Oncozorg Deurne
Carola Boerenkamps
BEKIJK PROFIEL

Contactgegevens zorgverlener

Brigitte Franssen loopbaanadviseur
Brigitte Franssen
BEKIJK PROFIEL

Contactgegevens zorgverlener

Mammacare

Mammacare producten zoals een borstprothese en de daarbij behorende lingerie moeten vakkundig worden aangemeten. De keuze van een geschikte prothese en de daarop aangepaste lingerie is afhankelijk van de lichaamsbouw en de wijze waarop de operatie is uitgevoerd. Bij een goed geadviseerde prothese komt het model van de prothese overeen met de eigen borst. Dit geldt zowel voor een borst amputatie als voor een borst besparende operatie.

Massage

Een kankerdiagnose en de behandeling leiden bij veel mensen tot sterke emoties en stress. Massage kan dan helpen om die (tijdelijk) spanning te verminderen. Een goede massage bevordert vaak het algemeen gevoel van welzijn, ook bij mensen met kanker. Het kan als effect hebben dat je je gemakkelijker ontspant, minder angstig voelt, even de pijn vergeet, beter slaapt, enz. Een heleboel voordelen dus, maar let er wel op dat jouw masseur rekening houdt met het feit dat je ziek bent. Via Oncozorg Deurne kan je terecht bij Massagepraktijk Jansen, je bent dan verzekerd van een masseur met kennis van kanker.

Medische trainingen

Als je kanker hebt of hebt gehad is de kans groot dat je onzeker bent over wat je lichaam wel of niet aan kan. Je weet dat sporten goed voor je is, maar durft het niet zo goed aan, je lichaam heeft tenslotte enorme klappen gehad. Het kan om deze reden heel fijn zijn om iemand te hebben die er voor je is, iemand die jouw doelen samen met je bepaalt en die de grenzen bewaakt en soms ook een beetje oprekt.

Een medisch trainer heeft verstand van sport en van aandoeningen aan het menselijk lichaam. Een sportinstructeur plus dus. Bij Oncozorg Deurne wordt medische training verzorgd door een medische trainers Sjoerd van Rijn en Mayke Broekmans van Fysio Jansen.

Als je traint bij een medisch trainer, dan heb je niet echt behandeldoelen, maar ben je wel gebaat bij een toeziend oog voor het bepalen van jouw grenzen en het opbouwen van je conditie. Medische training kan je helpen bij het herwinnen van zelfvertrouwen en het aanleren van zelfmanagement. Doel is om het uiteindelijk weer zelf te kunnen, willen en durven.

Pruikenspecialist

Chemotherapie kan haaruitval veroorzaken. Meestal tijdelijk, maar zeker voor dames is dit een enorme confrontatie met de ziekte. Het maakt dat de hele buitenwereld ziet dat je ziek bent en precies dat is wat de meeste mensen met kanker niet willen. Het is al erg genoeg dat de ziekte in het lichaam zit, het hoeft daarbij niet ook nog zichtbaar te zijn. Je kunt kiezen voor een sjaal, hoed of pet, maar een pruik behoort ook tot de opties.

Een pruikenspecialist hakt dagelijks met dit bijltje en weet hoe belangrijk het is om een natuurlijk ogende creatie te maken. In overleg met jou worden kleur en model bepaald, dit gebeurt vaak al voordat het haar begint uit te vallen zodat de pruik klaar is als ie nodig is. Via de zorgverzekering is vergoeding voor een pruik mogelijk. Het is raadzaam je hierover te laten informeren. Bij Oncozorg Deurne kan je terecht bij pruikenspecialist Natascha van Pruiksalon Natascha.

Pruikenspecialist Natascha Drieshen | Oncozorg Deurne
Natascha Drieshen
BEKIJK PROFIEL

Contactgegevens zorgverlener

Specialist compressietherapie

Therapeutische elastische kousen, oftewel steunkousen worden vaak voorgeschreven bij oedeem. Bij sommige vormen van kanker is het risico hierop groter en datzelfde geldt voor mensen bij wie lymfeklieren verwijderd zijn. Iemand die deze kousen aanmeet is dus onlosmakelijk verbonden aan de groep aangewezen personen rondom kanker. Binnen Oncozorg Deurne is Angele TEK de partij die je kan voorzien van therapeutisch elastische kousen.
Angèle van de Vijfeijken
Angèle van de Vijfeijken
BEKIJK PROFIEL

Contactgegevens zorgverlener

Angèle Therapeutische Elastische Kousen

Angèle Therapeutische Elastische Kousen

Wilhelminahof 9 5751 GJ DEURNE BEKIJK PROFIEL
Scroll naar boven