Geheugen en concentratie

Geheugen en concentratie

 

Een deel van de mensen ervaart na chemotherapie tijdelijke of blijvende geheugen- en concentratieproblemen. Uit onderzoek blijkt dat mensen vooral meer moeite hebben met het aanleren van nieuwe dingen. Ook het terughalen van herinneren en het vasthouden van de aandacht bij complexe taken kan lastig zijn. Wat je in het dagelijks leven merkt van de veranderingen na de behandelingen, is vooraf niet te voorspellen.

Mensen met een druk bestaan die zich goed moeten kunnen concentreren, kunnen er meer last van hebben. Althans, hier zijn de problemen het meest zichtbaar. Het kan de moeite lonen om hulp in te schakelen wanneer je bekend bent met dit probleem.

Ergotherapie

Gevolgen van kanker, zoals pijn en vermoeidheid, hebben een grote impact op het dagelijks leven. Het uitvoeren van  dagelijkse activiteiten kan hierdoor moeilijker worden. De gespecialiseerde ergotherapeut kan u helpen om bijvoorbeeld te leren omgaan met de verhoogde prikkelgevoeligheid of het beter verdelen van uw energie. Soms zal ergotherapie concrete oplossingen kunnen bieden in het dagelijks handelen (gelinkt aan dagelijkse activiteiten, zoals zelfzorg, huishouden, werk en/of hobby) op andere momenten zal het vooral gericht zijn op het bereiken van zoveel mogelijk comfort. Een behandeling kan afhankelijk van de hulpvraag op onze praktijklocatie en/of aan huis plaatsvinden.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut met oncologie als aandachtsgebied onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen die kanker (gehad) hebben en naar aanleiding daarvan kampen met lichamelijke en psychische klachten. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld spanningsklachten, pijn, verklevingen, verminderde beweeglijkheid en spierkracht, conditieverlies en vermoeidheid. De fysiotherapeut kan iets betekenen in iedere fase van de ziekte en zal altijd rekening houden met de beperkingen die daarbij horen. Bij Oncozorg Deurne kan je voor fysiotherapeutische begeleiding terecht bij Fysio Jansen.

Scroll naar boven