Leefstijl

Leefstijl

 

Heb je kanker (gehad) en zie je dit als wake-up call? Dan is het misschien wel tijd om je leefstijl aan te passen. Wil je bijvoorbeeld minder gestresst door het leven gaan of stoppen met roken of het gebruik van alcohol? Of wil je meer gaan bewegen of wat kilo’s kwijt? Heel goed en bewonderenswaardig, maar niet gemakkelijk!

Er zijn verschillende zorg- en hulpverleners die je kunnen helpen bij het behalen van jouw doelen. Klik op het onderwerp waar jij wel wat begeleiding bij kunt gebruiken en zie wie je van dienst kunnen zijn.

 

Stress oncozorg Deurne

Stress

Stress   Het is erg stressvol om te weten dat je ernstig ziek bent. Deze spanning kan grote invloed hebben op je gevoel. Somberheid en allerlei andere emoties zorgen ervoor dat je minder functioneert en slaapt, dat is niet goed voor je herstel. De oplossing is dus om afleiding te zoeken en manieren te vinden die je tot rust brengen. Dat kan je op verschillende manieren doen, er is er vast wel eentje die bij je past. Als je wat extra hulp nodig hebt op dit gebied, dan kan je een professional inschakelen om je bij de hand te nemen.
vind hulp
Roken oncozorg Deurne

Roken

Roken   Roken is de nummer één oorzaak van vroegtijdige ziekte of overlijden. Het vergroot de kans op longkanker en daarnaast op hart- en vaatziekten, diabetes, longziekten en onvruchtbaarheid. Stoppen met roken is dus heel erg goed voor je gezondheid. De helft van de rokers overlijdt voor z’n 65ste en ongeveer 30% van de sterftegevallen bij kanker komt door roken. Wil jij graag stoppen? Deze hulpverleners zijn er voor je.
vind hulp
Voeding oncozorg Deurne

Voeding

Voeding   Door kanker kan je problemen krijgen met je voeding of stofwisseling. De behandeling kan je misselijk maken of je smaak veranderen. Je lichaamsgewicht kan hierdoor veranderen en dat is niet goed voor de behandeling en je herstel. Het is dus zeker een goed idee om hier mee aan de slag te gaan als dit voor jou geldt.
vind hulp
Alcohol oncozorg Deurne

Alcohol

Alcohol   Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat alcohol de kans op kanker op verschillende manieren verhoogt. 8% van de gevallen van kanker in Nederland is gerelateerd aan alcohol en daar zijn veel mensen niet van op de hoogte. De kans neemt met ieder glas toe, dus stoppen met het drinken van alcoholische dranken is sowieso een goed idee. Niet altijd gemakkelijk, enerzijds omdat drinken tegenwoordig sociaal geaccepteerd is, anderzijds omdat het een middel kan zijn om scherpe randjes te verdoven. Wil jij proberen om alcohol weg te laten in je dagelijks leven en kan je hierbij wel wat hulp gebruiken? Weet dan dat er verschillende professionals zijn die je hierin kunnen ondersteunen.  
vind hulp
Overgewicht oncozorg Deurne

Overgewicht

Overgewicht   Het komt vaak voor dat je afvalt als je kanker hebt. Dat komt door de ziekte zelf of gebrek aan eetlust. Wat veel mensen niet weten is dat ook gewichtstoename bij kanker kan horen. Dat hangt meestal samen met bepaalde behandelingen (meestal bij hormonale tumoren). Ook kan spanning maken dat je meer gaat eten (om dit gevoel te onderdrukken) of kan het zo zijn dat je minder gaat bewegen omdat je je niet lekker of onzeker voelt. Gewichtstoename is belastend voor je lichaam en dus een goede reden om een professional in te schakelen.
vind hulp
Inactiviteit oncozorg Deurne

Inactiviteit

Inactiviteit   Beweging kan niet alleen het risico op sommige vormen van kanker beperken, het geeft je ook ontspanning en helpt bij het verminderen van klachten. Veel mensen met kanker zijn erg moe, het is dan aantrekkelijk om toe te geven aan die vermoeidheid en niets te doen. Beter kan je juist wél bewegen, want dit maakt je energieker en zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Helemaal niet gek als je onzeker bent over wat je aan kunt. Schakel de hulp van een professional in om je te begeleiden.
vind hulp
Scroll naar boven