Mobiliteitsproblemen

Mobiliteitsproblemen

 

Door kanker of de behandeling daarvan kan je tijdelijk of blijvend problemen ervaren in het dagelijks functioneren. Denk hierbij aan traplopen, autorijden, lopen of fietsen. Soms is het een kwestie van trainen om jouw vaardigheden te herwinnen, maar soms zijn er ook hulpmiddelen nodig. Er zijn diverse opties om jou het leven gemakkelijker te maken.

Ergotherapie

Gevolgen van kanker, zoals pijn en vermoeidheid, hebben een grote impact op het dagelijks leven. Het uitvoeren van  dagelijkse activiteiten kan hierdoor moeilijker worden. De gespecialiseerde ergotherapeut kan u helpen om bijvoorbeeld te leren omgaan met de verhoogde prikkelgevoeligheid of het beter verdelen van uw energie. Soms zal ergotherapie concrete oplossingen kunnen bieden in het dagelijks handelen (gelinkt aan dagelijkse activiteiten, zoals zelfzorg, huishouden, werk en/of hobby) op andere momenten zal het vooral gericht zijn op het bereiken van zoveel mogelijk comfort. Een behandeling kan afhankelijk van de hulpvraag op onze praktijklocatie en/of aan huis plaatsvinden.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut met oncologie als aandachtsgebied onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen die kanker (gehad) hebben en naar aanleiding daarvan kampen met lichamelijke en psychische klachten. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld spanningsklachten, pijn, verklevingen, verminderde beweeglijkheid en spierkracht, conditieverlies en vermoeidheid. De fysiotherapeut kan iets betekenen in iedere fase van de ziekte en zal altijd rekening houden met de beperkingen die daarbij horen. Bij Oncozorg Deurne kan je voor fysiotherapeutische begeleiding terecht bij Fysio Jansen.

Medische trainingen

Als je kanker hebt of hebt gehad is de kans groot dat je onzeker bent over wat je lichaam wel of niet aan kan. Je weet dat sporten goed voor je is, maar durft het niet zo goed aan, je lichaam heeft tenslotte enorme klappen gehad. Het kan om deze reden heel fijn zijn om iemand te hebben die er voor je is, iemand die jouw doelen samen met je bepaalt en die de grenzen bewaakt en soms ook een beetje oprekt.

Een medisch trainer heeft verstand van sport en van aandoeningen aan het menselijk lichaam. Een sportinstructeur plus dus. Bij Oncozorg Deurne wordt medische training verzorgd door een medische trainers Sjoerd van Rijn en Mayke Broekmans van Fysio Jansen.

Als je traint bij een medisch trainer, dan heb je niet echt behandeldoelen, maar ben je wel gebaat bij een toeziend oog voor het bepalen van jouw grenzen en het opbouwen van je conditie. Medische training kan je helpen bij het herwinnen van zelfvertrouwen en het aanleren van zelfmanagement. Doel is om het uiteindelijk weer zelf te kunnen, willen en durven.

Scroll naar boven