Lichamelijk
Lichamelijk
Â
Kanker doet iets met je lichaam, dat is duidelijk. Het is heel goed denkbaar dat je last hebt van lichamelijke klachten. Denk hierbij aan lymfoedeem, veranderingen in je gewicht of uiterlijke veranderingen door bijvoorbeeld amputatie.
Klik op het onderwerp waar jij hulp voor zoekt. Je ziet dan welke zorg- en hulpverleners je kunnen helpen bij de lichamelijke problemen die jij ervaart ten gevolge van kanker.
Sport en beweging
Sport en beweging
Â
Beweging is belangrijk, ook als je kanker hebt of misschien wel júÃst als je kanker hebt gehad. De ziekte en behandeling kosten gigantisch veel energie, vermoeidheid is een veel voorkomende klacht dus het is voor de hand liggend dat je ervoor kiest om niet te sporten. Toch is dat heel jammer want sport en beweging kunnen je juist zoveel opleveren in de strijd tegen kanker of daarna.
vind hulp
Lichamelijke klachten
Lichamelijke klachten
Â
Als je kanker hebt verandert er nogal wat in je lichaam, met alle gevolgen van dien. Je kunt op allerlei manieren klachten krijgen aan je houdings- en bewegingsstelsel. Blijf daar niet mee lopen maar vraag een professional om hulp. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.
vind hulp
Neuropathie
Neuropathie
Â
Neuropathie is een beschadiging van de zenuwuiteinden, die kan ontstaan door medicatie of chemotherapie. Je ervaart hierdoor last van een pijnlijk, prikkelend, tintelend, doof of slapend gevoel in je handen, voeten, tenen of vingers. Deze klachten zijn soms tijdelijk van aard, maar kunnen ook blijvend zijn. Vooraf is niet zo goed te voorspellen in hoeverre de zenuwen zich weer zullen herstellen.
Of je klachten nu van tijdelijke of blijvende aard zijn, het loont zeker de moeite om een professional in te schakelen om je te begeleiden.
vind hulp
Lymfoedeem
Lymfoedeem
Â
Als je lymfoedeem hebt, dan zit er in bepaalde delen van je lichaam meer weefselvocht dan normaal of wenselijk is. Als je kanker hebt of hebt gehad is de kans verhoogd dat je dit ontwikkelt. Dit kan voortkomen uit de verwijdering van lymfeklieren, beschadiging van lymfeklieren door bestraling of groei van een tumor of uitzaaiing in de lymfeklieren.
Lymfoedeem kan behoorlijk beperkend zijn in het dagelijks leven, het is daarom belangrijk om tijdig te beginnen met behandeling.
vind hulp
Spraak- en slikproblemen
Spraak- en slikproblemen
Â
Spraak- en slikproblemen kunnen ontstaan als je kanker hebt in je mond of hersenen. In sommige gevallen zijn de klachten blijvend, maar veel vaker zijn ze van tijdelijke aard en hangen ze samen met de behandeling van jouw ziekte.
Het is goed om je te laten begeleiden door een professional met verstand van verstaanbaarheid en slikken, daarmee beperk je de risico’s en problemen.
vind hulp
Pijn
Pijn
Â
Pijn heeft grote invloed op ons dagelijks functioneren, het kan je letterlijk opslokken. Mensen die behandeld zijn voor kanker ervaren vaak pijn, dat kan komen door de ziekte zelf, maar ook door de behandeling ervan. Pijn is vaak een reden voor inactiviteit en kan levensbeheersend worden.
Pijn is vaak goed te verhelpen of tenminste onder controle te houden. Deze professionals kunnen je helpen.
vind hulp
Mobiliteitsproblemen
Mobiliteitsproblemen
Â
Door kanker of de behandeling daarvan kan je tijdelijk of blijvend problemen ervaren in het dagelijks functioneren. Denk hierbij aan traplopen, autorijden, lopen of fietsen. Soms is het een kwestie van trainen om jouw vaardigheden te herwinnen, maar soms zijn er ook hulpmiddelen nodig. Er zijn diverse opties om jou het leven gemakkelijker te maken.
vind hulp
Gewichtsveranderingen
Gewichtsveranderingen
Â
Of je nu afvalt door kanker of juist heel erg aankomt; beide opties zijn onwenselijk. Verandering in je gewicht doet iets met je belastbaarheid en is dus een aandachtspunt.
Afhankelijk van wat jouw probleem is, zijn er verschillende professionals die je kunnen helpen.
vind hulp
Botontkalking
Botontkalking
Â
De overgang is een belangrijke oorzaak van osteoporose (botontkalking) bij vrouwen. Het lichaam maakt minder vrouwelijk hormoon aan en daardoor neemt de botdichtheid af. Het bot wordt dus minder stevig waardoor je sneller iets breekt.
Ook sommige behandelingen kunnen het risico op botontkalking vergroten. Bijvoorbeeld een hormonale behandeling bij borstkanker of prostaatkanker. Mannen kunnen hierdoor ook te maken krijgen met botontkalking. Ook een ongezond voedingspatroon en bewegingsarmoede kunnen bijdragen aan het ontstaan van osteoporose.
vind hulp
Conditie
Conditie
Â
Kanker hakt erin. De ziekte vraagt veel energie en datzelfde geldt voor de behandeling ervan. Omdat je je vaak moe voelt, is de kans dat je minder beweegt groot en deze optelsom maakt dat jouw conditie afneemt en je in een vicieuze cirkel belandt. Alle reden dus om die te doorbreken door je te laten begeleiden door een professional.
vind hulp