Het leven

Het leven

 

Niets zo belangrijk als het leven, dat voel je misschien wel extra wanneer je geconfronteerd wordt met kanker.

Maar wat als je tijdens of na jouw strijd tegen kanker minder goed kunt omgaan met dagelijkse dingen? Lukt het je niet om je werk te doen of om je te concentreren op jouw studie? Kan je de ballen van het huishouden niet meer in de lucht houden, heb je problemen met je financiën? Of herken je je misschien niet meer in de mensen om je heen, of zij in jou?

Deze en andere zaken die betrekking hebben op jouw leven vragen om hulp. Je vindt onder dit kopje zorgverleners die jou helpen bij deze zaken. Want leven doen we toch het liefst met kwaliteit.

Zelfbeeld | Zorgbehoefte | Oncozorg Deurne

Zelfbeeld

Als je kanker hebt, verandert er van alles in je leven en vaak ook aan je lichaam. Dat doet iets met je zelfbeeld. Je krijgt te maken met emoties die je nog niet eerder hebt ervaren en behandelingen die zichtbare of onzichtbare sporen nalaten. Het is heel erg logisch dat er tijdens of na jouw ziekteproces allerlei (levens)vragen bij je opkomen. Wie ben ik als ik mijn werk niet meer kan doen? Hoe kan ik moeder zijn als ik niet met mijn kind kan spelen? Ben ik nog aantrekkelijk voor mijn partner? In dit proces kan het heel helpend zijn om een professional naast je te hebben, iemand die je de weg wijst op het pad terug naar jouw eigenwaarde. Ook al zie je er anders uit, heb je minder energie of kijk je anders naar het leven dan eerst; je bent er nog en je mág er zijn.
vind hulp
Levensvragen | Diagnose kanker | Oncozorg Deurne

Levensvragen

Als het leven een onverwachte wending maakt door de diagnose kanker en niets meer vanzelfsprekend lijkt, komen vaak levensvragen op. Waarom gebeurt mij dit? Wat betekent dit voor mij? Wat is de zin van mijn leven? Hoe wil ik verder? Vragen die niet eenvoudig te beantwoorden zijn, maar wel door je heen gaan. En niet altijd makkelijk uit te spreken zijn naar je naasten. Een onafhankelijk luisteraar kan helpend zijn, om je hart te luchten en samen op zoek te gaan naar je eigen wijsheid voor jouw antwoorden.
vind hulp
Geloof | Geloven gaat vaak over vertrouwen | Oncozorg Deurne

Geloofsvragen

Geloven gaat vaak over vertrouwen. Over hopen. Dat er ergens een kracht is die verder reikt dan onze eigen. Met alle onzekerheden die ziekte brengt, kun je daar steun in vinden. Maar ook kunnen er vragen en twijfels komen over wat je altijd hebt geloofd over het leven. Misschien geloof je in God, of in 'iets', of misschien wel nergens in. Maar kun je dat nú, blijven geloven? Als er een God is, waarom staat hij dit dan toe, of grijpt hij niet in? Wat is de zin van dit ziekzijn? Is er leven na de dood? Vragen waar niet een-twee-drie antwoord op te geven is. In gesprek gaan hierover geeft lucht, en ruimte voor jouw eigen antwoorden.
vind hulp
Vermoeidheid oncozorg Deurne

Vermoeidheid

Vermoeidheid   Het hakt erin als je kanker hebt. Je lichaam draait overuren in de strijd tegen de ziekte en het verwerken van de behandeling. Heel veel mensen die kanker hebben zijn moe, niet een beetje, maar allesoverheersend moe. Dit gevoel kan zonder duidelijke aanleiding of waarschuwing optreden en lang aanhouden. Natuurlijk is dat erg vervelend en heeft het grote invloed op je dagelijks functioneren. Er zijn verschillende behandelaren die je kunnen ondersteunen bij het leren omgaan met deze vermoeidheid of bij het aanpakken ervan.
vind hulp
Werk oncozorg Deurne

Werk

Werk   Meer dan een kwart van de kankerpatiënten ervaart problemen op het werk, tijdens de behandeling, maar ook daarna. Dit komt door de langdurige gevolgen die kanker kan hebben zoals concentratieproblemen, vermoeidheid en lymfoedeem. Weten dat je niet de enige bent voor wie dit geldt, kan je helpen het bespreekbaar te maken. Blijf niet langdurig over je grenzen gaan maar kijk in overleg met je werkgever naar de juiste balans. Werk kan heel helpend zijn voor je herstel, naast inkomen geeft het je ook regelmaat, afleiding en sociale contacten. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het oppakken of volhouden van je werk? Dan zijn er verschillende zorgverleners die iets voor je kunnen betekenen.
vind hulp
Eenzaamheid oncozorg Deurne

Eenzaamheid

Als je hoort dat je kanker hebt, kan dat je het gevoel geven dat de grond onder je vandaan gemaaid wordt. Heftige emoties als paniek, verdriet, boosheid, kwetsbaarheid en onzekerheid zullen de revue passeren, maar daarnaast kan er ook een diep gevoel van eenzaamheid zijn. Het kan je helpen om een manier te vinden om hier met anderen over te praten. Dat kunnen mensen in jouw omgeving zijn, maar soms is het ook gewoon fijn om hiervoor iemand te hebben die wat verder van je afstaat; een professional.
vind hulp
zorg in huis oncozorg Deurne

Zorg in huis

Zorg in huis   Het kan zomaar gebeuren dat je door de kanker of bijbehorende behandeling moeite krijgt met alledaagse activiteiten zoals persoonlijke verzorging of huishouden. Soms kan het dan nodig zijn om hulpmiddelen of hulp in de vorm van een persoon te gebruiken. Diverse professionals kunnen je hierbij van dienst zijn.
vind hulp
Scroll naar boven