Psychisch

Psychisch

 

Als je ziek bent, word je ineens keihard geconfronteerd met de eindigheid van het leven en dat kan stevig binnenkomen. Niet alleen bij jou, maar ook bij de mensen die je lief zijn. Gevoelens van stress, angst, somberheid en eenzaamheid komen veel voor bij mensen met kanker. Blijf daar niet mee zitten, praat erover. Dat kan je doen met de mensen in je omgeving, maar vaak is het de moeite waard om een professional te betrekken. Praten of bewegen kunnen je namelijk inzichten geven en doen iets met het vertrouwen in je kunnen.

Voel je je aangesproken door één van de onderstaande onderwerpen? Klik hier dan op en vind zorgverleners die op dat gebied iets voor je kunnen betekenen.

Zingeving oncozorg Deurne

Zingeving

Zingeving   Wie geconfronteerd wordt met kanker, kijkt de eindigheid van het bestaan ineens recht aan. Het is best wel logisch dat je op dat moment jouw leven eens kritisch onder de loep neemt. Je hoeft niet spiritueel te zijn om vragen te hebben die te maken hebben met de zin van het leven. Het kan gebeuren dat dingen ineens meer of juist minder betekenis krijgen. Kanker leidt voor sommige mensen tot een zogenaamde bestaanscrisis; de zin van het bestaan is weg, de toekomst zoals je die voor ogen had is verdwenen. Weet dat je hierin niet alleen staat en dat er hulpverleners zijn die vaker met dit bijltje gehakt hebben.  
vind hulp
Vertrouwen oncozorg Deurne

Vertrouwen

Vertrouwen   Kanker is heftig en bij wie het eenmaal gehad heeft, zit de schrik er meestal goed in. Het is heel begrijpelijk dat je je enorm in de steek gelaten voelt door je lichaam en dat gevoel mag er ook best een tijdje zijn. Een probleem wordt het als je jouw lichaam echt wantrouwt en de schrik je bij ieder pijntje om het hart slaat. Als dit voor jou geldt, dan is het een goed idee om hulp in te schakelen. Er zijn verschillende professionals die je kunnen begeleiden.
vind hulp
Stress oncozorg Deurne

Stress

Stress   Spanning en stress rondom jouw ziekte kunnen een enorme wissel trekken op hoe je je voelt. Somberheid en allerlei andere emoties voeren de boventoon en dat is niet goed voor je herstel. De oplossing is dus om afleiding te zoeken en op tijd te ontspannen. Dat kan je op verschillende manieren doen, er is er vast wel eentje die bij je past. Als je wat extra hulp nodig hebt op dit gebied, dan kan je een professional inschakelen om je de weg te wijzen.
vind hulp
Sterven en afscheid oncozorg Deurne

Sterven en afscheid

Sterven en afscheid   Weten dat je niet meer beter wordt is voor de één heftig en voelt voor de ander als een verlossing van het lijden. Hoe het ook zij, afscheid nemen van het leven en elkaar is op dat moment belangrijk. Zorg en begeleiding zijn in dit stadium gericht op het verminderen van lichamelijke klachten zoals pijn, daarnaast is er aandacht voor een afronding die zo goed mogelijk voelt voor jou en je geliefden.
vind hulp
Somberheid oncozorg Deurne

Somberheid

Somberheid   Gevoelens van somberheid, wanhoop en verdriet komen veel voor bij mensen met kanker. Dit is heel verklaarbaar, het is tenslotte niet niks wat je op je bord krijgt. Open zijn over jouw gevoel kan opluchten. Soms is het fijn om erover te praten met een professional, iemand die zonder directe connectie in jouw verhaal zit.
vind hulp
Geheugen en concentratie oncozorg Deurne

Geheugen en concentratie

Geheugen en concentratie   Een deel van de mensen ervaart na chemotherapie tijdelijke of blijvende geheugen- en concentratieproblemen. Uit onderzoek blijkt dat mensen vooral meer moeite hebben met het aanleren van nieuwe dingen. Ook het terughalen van herinneren en het vasthouden van de aandacht bij complexe taken kan lastig zijn. Wat je in het dagelijks leven merkt van de veranderingen na de behandelingen, is vooraf niet te voorspellen. Mensen met een druk bestaan die zich goed moeten kunnen concentreren, kunnen er meer last van hebben. Althans, hier zijn de problemen het meest zichtbaar. Het kan de moeite lonen om hulp in te schakelen wanneer je bekend bent met dit probleem.
vind hulp
Scroll naar boven