Behandeling met hormoontherapie
Bij hormoongevoelige tumoren kan hormoontherapie worden ingezet. Het zorgt ervoor dat de aanmaak van hormonen wordt beperkt of dat de invloed die het op het lichaam heeft afneemt.
Hormonen worden door ons lichaam zelf gemaakt. Dat proces vindt plaats in een aantal klieren, organen en weefsels. Denk hierbij aan de schildklier, eierstokken en zaadballen.
Geslachtshormonen
De mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen, zijn misschien wel de algemeen bekendste. Ze geven signalen af en beïnvloeden daarmee de werking van organen en allerlei processen in het lichaam.
Behandelduur
Vormen van kanker die door hormonen worden aangestuurd, kunnen worden behandeld door kunstmatig wijzigingen aan te brengen in de hormonale balans. Dat kan bereikt worden met medicijnen. Een behandeling met hormoonpreparaten wordt vaak voor langere duur voorgeschreven en kan maanden tot wel jaren in beslag nemen.
Hormonale tumoren
Tumoren die groeien onder invloed van hormonen zien we bijvoorbeeld bij borstkanker, prostaatkanker, baarmoederkanker en eierstokkanker.
Hoe hormoontherapie werkt
Er zijn verschillende manieren om hormoontherapie in te zetten:
- Ter aanvulling op andere behandeling: Anti-hormonale therapie wordt regelmatig ingezet na een operatie of na bestraling. Ook wordt het gegeven om eventuele zeer kleine, onzichtbare uitzaaiingen(micrometastasen) buiten het operatie- of bestralingsgebied, te vernietigen. De behandeling is gericht op genezing.
- Neo-adjuvant: Neo-adjuvante hormoontherapie wordt gegeven voor een operatie of bestraling. Bedoeling is om de tumor beter behandelbaar te maken en eventuele uitzaaiingen in het lichaam te vernietigen. Vaak is een minder ingrijpende operatie mogelijk als de tumor door de neo-adjuvante hormoontherapie gekrompen is.
- Palliatief: Wanneer de ziekte niet meer te genezen is, is behandeling met hormoontherapie mogelijk met als doel dat de ziekte geremd wordt en mogelijk klachten verminderen. Dan is het doel om het leven te verlengen of veraangenamen.
Bijwerkingen hormoontherapie
Door hormoontherapie wordt de productie van hormonen verminderd of helemaal stilgelegd. Voor vrouwen heeft dat vaak een vervroegde overgang tot gevolg. Of de menstruatie na de hormonale behandeling definitief wegblijft, hangt samen met de leeftijd en de therapievorm waarvoor gekozen is. Hoe dan ook zal ingrijpen in het hormoonstelsel een aantal gevolgen hebben, dat geldt zowel voor mannen als vrouwen. Je kunt hierbij denken aan opvliegers, minder zin in seks, botontkalking, gewichtstoename, psychische klachten, ongewild urineverlies en onvruchtbaarheid. Reactie op hormoontherapie is voor ieder mens anders; de één heeft minder last van bijwerkingen dan de ander. Het is zaak om serieus om te gaan met deze bijwerkingen, zodat ze geen eigen leven gaan leiden waardoor een nieuw probleem ontstaat.